Taija online

Mitä uutisia Uusikaupunki?

Sinä riittäisit. Osaan hiukan hämätä yksinäisyyttä. Kaadan puita metsässäni ja rakennan rantasaunaa, tykkään tekemisestä. Jos vain voin, lähden illalla tansseihin tai elokuviin. Kun tulen kotiin, onkin jo aika mennä nukkumaan. Pakenen, jos joku ihminen lähtee tulemaan kohti.

Tulee olo, että nyt minuun sattuu kohta. Varmaan on ihan hyviäkin naisia sillä tavalla sattunut menemään sivu suun. Aikaisempi elämä on vienyt tunteeseen, että olen aina vähän lyhyempi kuin toiset. En oikeasti, mutta vertauskuvallisesti.

Toivon sinulta ymmärrystä, avoimuutta ja sitä, että asioista voi keskustella. Toivon, että jutut ovat mukavia ja järkeenkäypiä. On hienoa, jos naisella on naisellista romantiikkaa, sydän kohdallaan, elämänhalua ja oma-aloitteisuutta. Maatilani meren rannalla on kaunis, ja täällä riittää kivaa hommaa.

Jos tykkäisit ruokkia lintuja, ilahtuisin. Kuljen mielelläni luonnossa. Veisin sinut rakentamalleni liikuntapaikalle tänne Uudenkaupungin kotimetsikköön. Pääsisit muistojen matkalle Minneapolisiin, jossa nuorena aloittelin elämääni, kun lähdin maailmalle vuosikymmeniksi. Saisit minusta rinnallesi herkän miettijäihmisen. Eri mieltä voimme olla, mutta riitely minulta ei oikein onnistu.

Kun mieleni on alhaalla, ihmettelen joskus, olisiko minulla mitään tarjottavaa sinulle. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lain mukaan äitiyslomaa ei tarvitse antaa päivääkään, eikä mitään tukia makseta. Monissa kulttuureissa naiset jäävät kotiäideiksi ensimmäisen lapsen jälkeen.

Olisi aika jees, jos he palaisivat työelämään. Suomalaisena yrityksenä levitämme suomalaista ajattelutapaa tässä samalla, Hurskainen kertoo.

LinkedIn-päivityksessään Hurskainen lainaa Kansainvälisen työjärjestön työoloja seuraavan osaston johtaja F.

DY-Hammaria, jonka mukaan raskaaksi tulevat työssäkäyvät naiset kohtaavat uhan työpaikan ja tulojen menetyksestä sekä terveyshaitoista, jotka johtuvat siitä, että turvattu työpaikka ei ole taattu. Kaupungin vuokra-asuntoa ovat lähes kaikki varattuina. Kaupunginjohtaja Vainion mielestä kaupungin ei kannata suinpäin heittäytyä vuokra-asuntojen rakentajaksi, ja uskoo poliittisten päättäjien olevan pääosin samaa mieltä.

Kerrostalojen omistus ei ole kunnan tehtävien ydintä. Kaupunginjohtaja Vainio odottaa Valmet Automotiven satsauksien laittavan vauhtia myös infrahankkeisiin. Kaupungissa on pitkään toivottu Uudenkaupungin ja Turun välisen radan sähköistämistä. Liikenne- ja viestintäministeriön ensi vuoden budjettipapereihin hanke jo pääsi, mutta putosi pois valtion lopullisesta budjettikirjasta.

Radan kunnostus olisi Valmet Automotiven lisäksi tärkeä muun muassa lannoitevalmistaja Yaralle. Teollisuuden tarpeet ovat etusijalla, mutta jossakin vaiheessa voitaisiin ryhtyä miettimään matkustajaliikennettäkin. Kaupunki on kehittänyt satamaa, ja kehitystyö on parantanut kaupungissa sijaitsevien tehtaiden kilpailukykyä. Yksi kilpailutekijä on tehtaan sijainti sataman vieressä.

Autojen läpimenovauhti pienessä satamassa on nopeaa, ja se tuo ennustettavuutta toimitusketjuun, Vainio sanoo. Autotehtaan portilla työvuoroonsa kiirehtivät työntekijät ovat jo kuulleet uutisen. Hän on ollut autotehtaalla töissä vuodesta asti.

Laine on kokenut tehtaan nousut ja laskut. Työvuosiin on mahtunut muutama lomautus, mutta aina työt ovat lopulta jatkuneet.

Hitsaajana aloittanut Laine toimii nyt prosessihoitajana.

MAASEUTURAHASTO VERKOSSA

Nyt on taas hyvä mieli. Toivotaan, että uusia työtekijöitä saadaan. Töitä riittää. Asta Heikuralla työuraa autotehtaalla on takana tasan kolme vuosikymmentä.

Myös Heikuran aviopuoliso ja perheen kolme poikaa ovat tehtaalla töissä. Jos putoaisin kortistoon, sinne jäisin, Heikura pohtii tehtaan hyviä työllisyysnäkymiä henkilökohtaisesta vinkkelistä. Nuorta väkeä kävelee tehtaanportista sisään huomattavan paljon. Yksi heistä on parikymppinen, Huittisista kotoisin oleva Samu Sulander. Ajoneuvoasentajaksi kouluttautunut Sulander on ollut töissä tehtaalla vasta kolme viikkoa. Muutan viikon päästä. Tulin tänne, kun Huittisista ei löytynyt töitä, Sulander kertoo.

Koeaikaa on viikko jäljellä. Jos sopimus sen jälkeen syntyy, kuten Sulander uskoo, hänestä tulee pysyvästi uusikaupunkilainen. Autotehtaan työvoimantarve on suuri, mutta kovaa on ollut myös kiinnostus työpaikkoja kohtaan.

Sanni Winter - opettaja ja kirjakauppias Uudestakaupungista

Seuraavaksi haimme aa ja hakemuksia tuli , viestintäpäällikkö Mikael Mäki kertoo. Hakijoita on ympäri Suomen. Työnhaussa on se hyvä puoli, että kaikkea ammattitaitoa ei tarvitse olla valmiina. Valmet Automotive on Suomen ainoa henkilöautotehdas eikä rekrytoinneissa edes oleteta, että työnhakijat ovat valmiiksi koulutettuja. Etsimme hyviä tyyppejä, joilla on tiettyjä ominaisuuksia, joka mahdollistaa sen, että voimme itse kouluttaa heidät hyviksi autonrakentajiksi.

Tarvitsemme maailman parhaita autonrakentajia, joita itse koulutamme, mutta myös maailmaluokan osaajia moniin, varsinkin suunnittelupuolen tehtäviin. Tehtaan henkilöstö on itse suunnitellut sen, miten autot rakennetaan.

Uudessakaupungissa automaatioaste hitsaamossa on yli 90 ja maalaamossa yli 80 prosenttia, mutta kokoonpano on periaatteessa täysin käsityötä.

1. Nainen haluaa miehen, jolla on sosiaalista statusta

Taito tehdä laatua on yksi keskeinen syy autotehtaan kovaan nousuun. Konkreettinen syy nykyiseen menestykseen on se, että olemme päässeet hyvään yhteistyöhön Daimlerin kanssa. Sopimuksen pituutta Mäki ei voi kertoa, mutta sanoo, että kyse on useista vuosista.